Zlá predpoveď počasia negatívne ovplyvnila návštevnosť počas Veľkej noci

11.04.2012 Poprad

Vysoké Tatry 11. apríla (TASR) – Uplynulé veľkonočné sviatky boli z pohľadu návštevnosti vo Vysokých Tatrách o čosi slabšie ako minuloročné. Hlavným dôvodom bola podľa výkonnej riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenky Maťašovskej nepriaznivá predpoveď počasia zo začiatku minulého týždňa.
„Počasie nám prialo, bolo slnečno, aj keď chladno, ale veľký škrt urobili meteorológovia, ktorí povedali, že bude veľmi zlé počasie, že bude pršať, hlásili výstrahy, a to ovplyvnilo aj návštevnosť, keď ľudia na poslednú chvíľu stornovali pobyty,“ uviedla Maťašovská. Oproti minulému roku zaznamenali pokles návštevnosti asi o 10 %. Prevládali skôr jednodňoví návštevníci, ale i tí, ktorí sa do Tatier vybrali na poslednú chvíľu.
Stornovanie pobytov sa podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého najviac dotklo menších ubytovacích zariadení, keďže veľké hotelové komplexy vedia ponúknuť aj doplnkové služby. „V horských strediskách hovoríme, že polovica úspechu je v počasí. Zlá predpoveď zapríčinila to, že viaceré ubytovacie zariadenia zaznamenali určité storná rezervovaných pobytov na úrovni asi do 10 %,“ zdôraznil Chudý. Táto skutočnosť podľa neho Tatrancom už dlhé roky spôsobuje problémy. „Akákoľvek nepresná predpoveď počasia najmä počas troch rozhodujúcich období, teda počas letných prázdnin, okolo Nového roka a počas veľkonočných sviatkov, môže vážne zasiahnuť do ekonomických výsledkov všetkých ubytovacích subjektov nielen vo Vysokých Tatrách,“ upozornil Chudý.
Podľa neho by sa tomu dalo zabrániť väčším upozorňovaním na to, že dlhodobejšie predpovede počasia sú len odhady a najreálnejšia je predpoveď maximálne na dva až tri dni. „Tieto zlé odhady sa týkajú predovšetkým horských oblastí. Ľudia, ktorí sú závislí od počasia, si tieto veci sledujú a majú na predpovede počasia ťažké srdce. Akákoľvek nevyvážená informácia v tomto smere môže spôsobiť dosť značné škody,“ konštatoval Chudý. Podľa neho však nehrozí, že Tatranci budú vymáhať škody od meteorológov za stornované pobyty.
Uplynulú Veľkú noc možno považovať za akýsi posledný vrchol zimnej sezóny. Strediská vo Vysokých Tatrách sú však ešte stále otvorené, v Tatranskej Lomnici sa lyžuje už len počas víkendov, do konca týždňa je v plnej prevádzke stredisko na Štrbskom Plese. Potom by už aj tam mali obmedziť prevádzku len na víkendy.
Zimnú sezónu Tatranci hodnotia pozitívne, zaznamenali nárast počtu návštevníkov či už v lyžiarskych strediskách, ubytovacích zariadeniach a reštauráciách. „Počasie nám tento rok prialo, bol dostatok prírodného snehu, zima bola tuhá a pomerne dosť dlhá. Okrem návštevnosti sa nám zvýšil aj počet predaných Tatry Card, ktorých sa vystavilo takmer 20.000, pričom v minulom roku to bolo ani nie 10.000 vydaných kariet,“ zdôvodnila Maťašovská. Do projektu Tatry Card sa však počas tejto zimnej sezóny zapojilo viac poskytovateľov služieb na území Tatier ako v minulom roku. „Najviac návštevníkov v Tatrách počas zimy bolo zo Slovenska, nasledovali Poliaci a Česi,“ doplnila Maťašovská. Momentálne Tatranci pracujú na letnej ponuke služieb.
 

Vyberte región